Poptávka po rekreaci v Gruzii se pomalu obnovuje, odvětví cestovního ruchu zůstává okrajové a zranitelné, uvedl vedoucí gruzínské asociace cestovního ruchu Šalva Alaverdašvili. Stěží jsou peníze na to, abychom se udrželi nad vodou, stěžovaly si cestovní kanceláře.

Jak napsal „Kavkazský uzel“, vstup turistů přes pozemní hranice Gruzie, které byly uzavřeny kvůli pandemii koronaviru, je povolen od 1. června. Po tomto rozhodnutí gruzínské úřady očekávaly zvýšení přílivu turistů do země. Přesto je jejich počet nyní v posledních letech rekordně nízký, uvedl 12. června šéf Asociace cestovního ruchu Šota Alaverdašvili. Na pozadí slabého toku turistů zůstává mnoho hotelů v Adžárii prázdných, stěžovali si hoteliéři dotazovaní „Kavkazským uzlem“. Výpočty o přílivu turistů do země z Arménie a Ázerbájdžánu se nenaplnily, uvedla gruzínská národní správa cestovního ruchu.

Odvětví cestovního ruchu zůstává podle něj nerentabilní. „Podařilo se nám obnovit práci pouze 40 procent našich zaměstnanců. V takové situaci mohou jakákoli nová omezení vést k zániku odvětví,“ domnívá se předseda sdružení cestovního ruchu.

„Hotelový fond v Tbilisi byl již v červnu naplněn na 45 procent a v červenci na 65 procent. Většina turistů pochází z arabských zemí. Je zde také mnoho hostů z Ukrajiny, Běloruska a také začínáme přijímat objednávky z Evropy. Evropanů je velmi málo, dají se počítat na prstech jedné ruky,“ řekl Šota Alaverdašvili.

V této fázi neexistují přesné informace o tom, kolik turistů a odkud pocházejí, měli bychom počkat na údaje z ministerstva vnitra, které jsou zveřejňovány každé tři měsíce, poznamenal.

Pravidelný letecký provoz s Gruzií ve všech směrech byl obnoven 1. února. Občané jakékoli země, včetně Ruska, se mohou dostat do Gruzie po zemi nebo letecky po předložení dokumentů potvrzujících, že byli očkováni proti koronaviru.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/366248/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »