Vojáci ázerbájdžánských ozbrojených sil brání obyvatelům pohraniční vesnice Tech v práci na polích, zadrželi místního řidiče kombajnu a vyhrožovali mu, zveřejnil dnes stížnosti vesničanů arménský veřejný ochránce práv Arman Tatojan.

Jak uvedl „Kavkazský uzel“, v polovině května došlo k hraničnímu konfliktu mezi Arménií a Ázerbájdžánem. Arménské úřady tvrdí, že ázerbájdžánská armáda vstoupila na území regionů Syunik a Gegharkunik a opevnila se tam. Ázerbájdžánské úřady tvrdí, že příslušníci pohraniční stráže pouze změnili svoji pozici a zůstali v regionech Lačin a Kelbadžar. Obyvatelé hraničních komunit Arménie si opakovaně stěžovali, že blízkost ázerbájdžánských vojsk a nedostatek bezpečnostních záruk neumožňují obdělávání a setí polí a pastvu dobytka na pastvinách.

Na tomto úseku hranice dochází také k ozbrojeným incidentům. Arménské ministerstvo obrany například 20. července informovalo, že ázerbájdžánská armáda střílela na pozice arménských vojáků poblíž vesnice Kut v regionu Gegharkunik.

Řidiči kombajnu se podařilo kontaktovat vedení vesnice Tech a do situace zasáhla arménská vojenská a ruská pohraniční stráž. Vesničan byl propuštěn a kombajn byl vrácen. Další obyvatelé vesnice Tech si také stěžovali, že ázerbájdžánská armáda narušuje zemědělské práce, informoval veřejný ochránce práv.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/366216/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »