Při šetření obránců lidských práv ohledně používání spywaru Pegasus ke špehování novinářů a aktivistů se objevilo 1 000 ázerbájdžánských čísel, ale ne všechna byla identifikována, uvedl novinář Sevindž Vagifgyzy, kterého rovněž sledovali. Sledování není žádné překvapení, ale zavedení spywaru do smartphonů vyvolává obavy, poznamenali novináři a aktivisté za lidská práva.

Jak napsal „Kavkazský uzel“, aktivisté a novináři zjistili, že úřady řady zemí využily ke špehování novinářů a politiků spyware izraelské firmy NSO Group. Mezi těmi, kdo byli sledováni, byli ázerbájdžánští novináři Chadidža Ismajlova a Sevindž Vagifgyzy.

Podle odborníka na kybernetickou bezpečnost  Imrana Alijeva spyware obvykle aktivuje uživatel, na jehož zařízení je nainstalován.

„Moji kolegové a já se po zveřejnění této skandální zprávy pokoušíme porozumět principům programu. Ale mohu říci, že v systémech iOS a Android nelze viry aktivovat bez účasti uživatele. Zpravidla platí, že uživatel buď klikne na odkaz nebo otevře zprávu – proti každému lze použít různé léčky. Obvykle je objekt virového útoku předběžně prozkoumán a jsou stanoveny jeho zájmy. Např. někdo může kliknout na odkaz, v kterém je „video o něm“, “ řekl Alijev korespondentovi „Kavkazského uzlu“ 19. července.

Podle něj to není poprvé, kdy je spyware podstrčen ázerbájdžánským aktivistům. „Byly případy, kdy obránci lidských práv obdrželi zprávy o nějaké události jakoby z velvyslanectví západních zemí a prostřednictvím zpráv byly napadeny jejich počítače a poté byly sledovány všechny aktivity na internetu. Ale akce se zásahem do telefonů v Ázerbájdžánu je pro mě první, kterou si pamatuji,“ řekl.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/366175/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »