Tropické lesy a bažiny Kolcheti jsou zařazeny na seznam světového přírodního dědictví UNESCO. Mezi ně patří Kolchidský národní park, Národní park Mtirala, chráněná území Kobuleti a Kintriši.

Přírodní lokality v Gruzii byly zařazeny na seznam 26. července během 44. zasedání Výboru pro světové dědictví, které probíhalo online pod předsednictvím z čínského Fu-čou.

Tato území a národní parky se podle zprávy zveřejněné 26. července na webových stránkách organizace nacházejí na pobřeží Černého moře v Kolchidské nížině.

Přidání území na seznam UNESCO komentoval gruzínský premiér Irakli Garibašvili. „Je to důležitá událost nejen pro zemi, ale i pro region. Místa světového dědictví UNESCO jsou nejdůležitější součástí ekoregionu Kavkaz a černomořské pánve,“ řekl. Podle premiéra to umožní přilákat zahraniční turisty, píše „Georgia-online“.

Kolchidský národní park se nachází v regionu Samegrelo-Zemo Svaneti. Zahrnuje bažiny Kolchis, které jsou pozůstatkem reliktního tropického a subtropického ekosystému. V parku je 16 druhů endemických savců. Národní park Mtirala se nachází 25 kilometrů od Batumi; rostou zde jedinečné rostliny, které se nikde jinde na světě nenacházejí. Chráněnou oblastí Kobuleti jsou rašeliniště v Adžárii a severovýchodní část pobřežní pláně Kobuleti, kde hnízdí mnoho vodních ptáků. Chráněná území Kintriši se také nacházejí v Adžárii v soutěsce řeky Kintriši a na hoře Chino. Zachovaly se zde reliktní druhy rostlin z období třetihor, uvádí Sputnik-Georgia.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/366410/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »