Dubnová dohoda s opozicí splnila své poslání, a tak se „Gruzínský sen“ rozhodl od ní odstoupit, uvedl předseda strany Irakli Kobachidze. Toto prohlášení vyvolalo negativní reakci odpůrců vlády, kteří se domnívají, že odstoupení od dohody naznačuje odmítnutí gruzínské vlády mírového rozvoje země prostřednictvím demokratických reforem.

Jak napsal „Kavkazský uzel“, opozice po parlamentních volbách v Gruzii 31. října 2020 opakovaně pořádala protestní akce. Volby proběhly s porušením předpisů a jejich výsledky byly zfalšovány, uvedli odpůrci a odmítli se podílet na práci parlamentu. To vedlo v zemi k politické krizi. Aby se došlo k řešení, 19. dubna úřady a opozice dospěly k dohodě, která se ukázala být přijatelná pro Gruzínský sen, stejně jako pro většinu opozičních stran, které ji podepsaly. Zastavily bojkot a začaly pracovat v parlamentu od 27. dubna. Opoziční strana Sjednocené národní hnutí, která odmítla podepsat, se rozhodla ukončit bojkot parlamentu 30. května.

Dohodu z 19. dubna představil předseda Evropské rady Charles Michel, který se sám zúčastnil jednání o jejím podpisu na dálku. Dokument předpokládal, že pokud vládnoucí strana získá v nadcházejících místních volbách na podzim méně než 43 %, budou v roce 2022 naplánovány předčasné parlamentní volby. Kromě toho byla navržena amnestie pro všechny, kteří se podíleli na nepokojích na shromážděních v červnu 2019. Dohoda rovněž stanovila rozsáhlé reformy ve volební a soudní oblasti.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/366479/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »