Soud pro závažné zločiny v Baku dnes odsoudil 13 arménských občanů k šesti letům vězení, ti byli obviněni z vytvoření ozbrojené skupiny, terorismu a nedovoleného překročení ázerbájdžánské hranice poblíž vesnice Hadrut.

Jak psal „Kavkazský uzel“, 15. prosince 2020 úřady Náhorního Karabachu ztratily kontakt s vojáky několika karabašských vojenských lokací nacházejících se v oblasti vesnic Chcaberd a Chin Tacher. Podle údajů karabašského ombudsmana bylo v oblasti vesnice Chcaberd zajato asi 60 vojáků. 16. prosince 2020 obyvatelé arménské oblasti Širak zablokovali dálnici Gyumri – Jerevan s tím, že v oblasti Hadrutu byly zajaty desítky jejich krajanů. Úřady slíbily demonstrantům, že vrátí vojáky ze zajetí .

Ve dnech 11. – 12. prosince 2020 bylo v oblasti Hadrut zaznamenáno první porušení režimu příměří od konce bojů v Náhorním Karabachu. 14. prosince 2020 bylo oznámeno, že bylo údajně zajato šest zraněných arménských záložníků a deset karabašských vojáků. Do situace zasáhli ruští mírotvorci. Ve vesnici Chcaberd jsou arménské síly a ve vesnici Chin Tacher jsou mírotvorci a ázerbájdžánští vojáci, kteří vyjednávají, uvedl vedoucí správy regionu Hadrut. Ázerbájdžánská strana nazvala tyto bitvy vynucenou protiteroristickou operací.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/366498/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »