Policie zadržela další dva podezřelé z útoků na novináře v Tbilisi během protestu 5. července, čímž se celkový počet zadržených v případě výtržnictví zvýšil na 31, uvedlo ministerstvo vnitra.

Jak napsal „Kavkazský uzel“, 5. července během nepokojů na protestech proti průvodu Gay pride v Tbilisi bylo podle odhadů novinářů zbito 53 zástupců médií. Státní zastupitelství uznalo jako oběti 41 lidí, včetně 35 novinářů. Z násilí gangů bylo obviněno 24 lidí. 16. července bylo vzneseno obvinění proti dvěma posledním z nich.

Od 1. do 5. července se v Tbilisi konal „LGBT týden“, jehož ukončení bylo plánováno na „Pochod důstojnosti“. Akce přerostly ve střety, které skončily zadrženími. Příbuzní kameramana televize Pirveli Leksa Laškaravy ho 11. července našli mrtvého v jeho domě. Novinář byl během nepokojů v Tbilisi 5. července těžce zbit, 13. července byl v Tbilisi pohřben. Po jeho smrti uspořádali novináři v Gruzii protestní akce.

Gruzínské ministerstvo vnitra zadrželo dva podezřelé z násilí spáchaného v Tbilisi 5. července během akce proti Tbilisi Pride, informoval dnes gruzínský první kanál na svém webu s odvoláním na agenturu. Zadržení podle vyšetřování útočili na provozovatele televizní společnosti FormulaTV.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/366531/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »