Ázerbájdžánský bloger Hussein Bakichanov, který kritizoval ázerbájdžánské úřady a žádal v Gruzii o politický azyl, zemřel v Tbilisi. Bakichanov byl doma pronásledován bezpečnostními úředníky, řekl novinář Afgan Muchtarli.

Dva dny před smrtí Khusein Bakichanov řekl, že se pohádal se skupinou Ázerbájdžánců v Tbilisi, informoval Avtandil Mammadov, známý zesnulého.

Bakichanov požádal o politický azyl v Gruzii, protože byl pronásledován vládou Ázerbájdžánu a byl držen ve vazbě ve své vlasti, řekl Avtandil Mammadov v TV Formula.

Podle novináře Afgana Muchtarliho Bakichanova pronásledovala ázerbájdžánská policie. „12. července skupina Ázerbájdžánců zbila emigranta žijícího v Tbilisi, který byl v Ázerbájdžánu pronásledován policií. Husajn se obrátil na policii a na lékařské vyšetření. Lékařská prohlídka mu však byla odepřena. Nebyly o něm týden žádné zprávy,“ uvedl Muchtarli na Facebooku.

Podle něj byl Bakichanov zadržen 7. května během protestu v Baku. „Byl odsouzen na 15 dní vězení. Po propuštění novinářům řekl, že byl (bezpečnostními úředníky) mučen. Také řekl, že mu vyhrožovali znásilněním. Během svého pobytu v Tbilisi neustále kritizoval ázerbájdžánskou vládu a ázerbájdžánská média na svém vlastním kanálu,“ řekl Muchtarli.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/366530/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »