Sedm západních zemí podepsalo společné prohlášení vyzývající Rusko, aby zrušilo uznání Jižní Osetie a Abcházie a okamžitě odtud stáhlo své jednotky.

Jak napsal „Kavkazský uzel“, Rusko a některé další země uznaly nezávislost Jižní Osetie a Abcházie po „pětidenní válce“ v roce 2008, během níž se Rusko postavilo proti Gruzii. Gruzínské úřady považují Jižní Osetii i Abcházii za území okupovaná Ruskem.

21. ledna Evropský soud pro lidská práva uznal, že se Rusko podílí na porušování lidských práv v Jižní Osetii a Abcházii, ale nebylo odpovědné za nepřátelské akce v srpnu 2008. Rozhodnutí ESLP  nijak neovlivní postavení Jižní Osetie a Abcházie, uvedli jihoosetští političtí analytici. ESLP zvážil stížnost Gruzie, ale dosud ignoroval více než jeden a půl tisíce prohlášení obyvatel Jižní Osetie vůči orgánům této země, poznamenali.

Francie, USA, Velká Británie, Norsko, Irsko, Estonsko a Albánie apelovaly na Rusko, aby zrušilo uznání Jižní Osetie a Abcházie. Odsoudili přítomnost ruského vojenského kontingentu na územích Abcházie a Jižní Osetie a deklarovali potřebu mírového urovnání konfliktu mezi Moskvou a Tbilisi. Společné prohlášení je načasováno tak, aby se shodovalo s výročím událostí roku 2008, vyplývá z prohlášení zveřejněného 4. srpna na webových stránkách stálé francouzské mise při OSN v New Yorku.

„Znovu vyzýváme Ruskou federaci […], aby okamžitě stáhlo své ozbrojené síly a zrušilo uznání takzvané nezávislosti Abcházie a Jižní Osetie, což jsou území Gruzie,“ stojí v prohlášení.

Podle autorů prohlášení „kroky Ruska zjevně porušují mezinárodní právo“.

„Připomínáme rozhodnutí velkého senátu Evropského soudu pro lidská práva ze dne 21. ledna 2021, ve kterém se uvádí, že uplatňováním účinné kontroly nad […] Abcházií a Jižní Osetií je Rusko odpovědné za závažné porušování lidských práv, včetně zabíjení civilních obyvatel, mučení válečných zajatců, nelidské a ponižující zacházení, bránění návratu Gruzínců do jejich domovů a nevyšetřování případů porušování lidských práv,“ píše se v dokumentu.

Autoři prohlášení rovněž vyjádřili znepokojení nad tím, že „v posledních několika letech nebyl žádnému mezinárodnímu mechanismu monitorování lidských práv poskytnut neomezený přístup do regionů Abcházie a Jižní Osetie“.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/366729/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »