V Gruzii bylo nastíněno hospodářské oživení v souvislosti s obnovením práce podniků po stagnaci během pandemie, ale odmítnutí spolupráce úřadů s Evropskou unií vytváří předpoklady pro snížení investic a hospodářský útlum, řekli odborníci, s kterými mluvil „Kavkazský uzel“.

Gruzínský premiér Irakli Garibašvili dne 31. srpna uvedl, že se orgány země rozhodly zdržet se přijetí 75 milionů eur od Evropské unie, přičemž vysvětlil, že Gruzie začala snižovat svůj zahraniční dluh, a proto neexistuje potřeba získat více peněz. Odmítnutí gruzínských úřadů finanční pomoci Evropské unie, která byla nabídnuta výměnou za reformy, včetně soudního systému, ohrožuje nerovnováhu ve vztazích se Západem, uvedli gruzínští analytici. Aktivisté hnutí „Hanba“ na protestu před úřadem vládnoucí strany Gruzínský sen prohlásili, že by neměli odmítat spolupráci s EU.

28. července vyšlo najevo, že „Gruzínský sen“ odstoupil od dříve uzavřené dohody s opozicí o vyřešení politické krize. Předseda Evropské unie Charles Michel připomněl gruzínským orgánům provádění dohod na pozadí blížících se lhůt pro poskytování finanční pomoci z EU. „Gruzínský sen“  se nevrátí  k dohodě s opozicí, protože to ohrožuje ztrátu moci v důsledku voleb, poznamenali gruzínští analytici.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/367678/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »