Unie „Za svobodu politických vězňů“ dnes zveřejnila aktualizovaný seznam politických vězňů, který zahrnuje 122 lidí. Sestavovatelé seznamu, jako dříve, vycházeli z kritérií pro koncept „politického vězně“ stanovených PACE (Parlamentním shromážděním Rady Evropy), uvádí se v dokumentu organizace.

Pět kritérií pro koncept „politického vězně“ v usnesení PACE: a) pokud je osoba zadržena v rozporu s jednou ze základních záruk stanovených v Evropské úmluvě o lidských právech a jejích protokolech; b) pokud je zadržen z čistě politických důvodů; c) pokud z politických důvodů délka a podmínky vazby zjevně nejsou přiměřené činu; d) pokud je osoba zadržována na diskriminačním základě; e) pokud je zadržení výsledkem nekalých řízení a je spojeno s politickými motivy.

Podle dokumentu v létě ze seznamu politických vězňů vypadli tři lidé, místo toho přibyli čtyři. „Počet politických vězňů v Ázerbájdžánu bohužel neklesá. Úřady pokračují v politicky motivovaném zatýkání svých kritiků,“ řekl Elšan Hasanov, jeden ze spoluautorů seznamu, vedoucí Centra pro sledování politických vězňů.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/367659/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »