22. srpna byla na předměstí Baku zabita transgender-žena. Byla upálena zaživa se svázanýma rukama a nohama. Zohavené tělo našli místní obyvatelé.

O něco později byla identita oběti známa. 

Elšad Zachidov, vedoucí tiskové služby ázerbájdžánského ministerstva vnitra, oznámil zahájení trestního řízení ve věci vraždy:

„V důsledku vyšetřování bylo zjištěno, že zabitá byla obyvatelkou oblasti Agdam a že se jedná o 27 letou Ahad Nurijev. Miršahid Mechtijev, obyvatel regionu Agdžabadi, byl zadržen jako podezřelý z vraždy.“

Ahad Nurijev byla transgender a byla známá pod jménem Nuraj.

Den poté, co se v médiích objevily zprávy o vraždě Nuraj, uspořádala 24. srpna transgender komunita protest před úřadem veřejného ochránce práv.

Požadovali schůzku s veřejnou ochránkyní práv Sabinou Alijev. Účastníky akce ale nikdo nepřijal.

1. září večer blogerka Sevindž Husejn, známá svými homofobními výroky, během živého vysílání na své stránce na sociální síti vyzvala k fyzické likvidaci transgender lidí.

Aby bylo možné zjistit reakci policejních orgánů na výzvu Sevindž Husejn k fyzické likvidaci transgender lidí, JAMnews apeloval na ministerstvo vnitra Ázerbájdžánu.

Vedoucí tiskové služby ministerstva vnitra Elshad Hadžijev poznamenal, že se s tímto videem již seznámil a žaloby budou zváženy.

Transgender ženy narušují konzervativní stereotypy ázerbájdžánské společnosti, řekla aktivistka LGBTQI+ Lili Nazarov.

„Být ženou v Ázerbájdžánu je vždy definováno jako nižší kvalita. Vzhledem k tomu, že transgender ženám je všude odepřeno zaměstnání, nemají jinou možnost, než si vydělávat na živobytí poskytováním sexuálních služeb. A tím se na ně vyvíjí ještě větší tlak.“

(RU)
https://jam-news.net/ru/%d0%b2-%d0%b0%d0%b7%d0%b5%d1%80%d0%b1%d0%b0%d0%b9%d0%b4%d0%b6%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b7%d0%b2%d1%83%d1%87%d0%b0%d0%bb-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b7%d1%8b%d0%b2-%d0%ba-%d1%84%d0%b8%d0%b7/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »