Vesničané v Jižní Osetii jsou zbaveni možnosti vidět své příbuzné v Gruzii, pobírat důchody a plnou lékařskou péči, uvedla Evropská unie a vyzvala úřady Jižní Osetie a Ruska, aby obnovily práci kontrolních bodů na gruzínské hranici.

Jak napsal „Kavkazský uzel“, v září 2019 se situace na demarkační linii mezi Gruzií a Jižní Osetií zhoršila poté, co gruzínská armáda postavila kontrolní bod poblíž vesnice Cnelis. 9. září téhož roku oznámila KGB Jižní Osetie uzavření kontrolních bodů na hranicích s Gruzií na dobu neurčitou, což vysvětluje „eskalací napětí“ ze strany gruzínských úřadů. 1. října 2019 na schůzce v Ergneti odmítla požadovat po Jižní Osetii odstranění svého kontrolního bodu v oblasti Cnelis. Jihoosetská strana rovněž nesouhlasila s ústupky s tím, že přítomnost gruzínských bezpečnostních sil na jejím území není možná.

„Dnes jsou to dva roky od uzavření kontrolního bodu Odzisi na administrativní hranici Jižní Osetie. Před uzavřením tohoto kontrolního bodu bylo provedeno až 400 přechodů denně. V posledních dvou letech byli etničtí Gruzínci žijící v oblasti Achalgori zbaveni možnosti překročit hranice a vidět své příbuzné, získat důchod nebo uplatnit právo na vzdělání ve svém rodném jazyce. Navíc přístup k lékařské péči je obtížný a zprávy o nedostatku potravin a léků stále přicházejí,“ říká se v prohlášení v překladu Kavkazského uzlu.

Delegace EU pozitivně hodnotila uvolnění omezení, které umožnilo obyvatelům oblasti Achalgori překročit hranice a získat lékařskou péči na gruzínských klinikách, ale vyzvala k „větší volnosti pohybu“.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/367777/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »