Gruzínský parlament zvolil soudce Nejvyššího soudu v rozporu s dohodami s opozicí, uvedlo americké velvyslanectví. Opoziční poslanci věří, že noví soudci jsou plně pod kontrolou úřadů. Na parlamentních slyšeních prokázali kandidáti na soudce svou nekompetentnost, uvedlo sdružení mladých právníků.

Jak informoval „Kavkazský uzel“, 22. května se USA a EU postavily proti volbám do Nejvyšší soudní rady v Gruzii. Jmenování soudců Nejvyšší soudní rady před plánovanou reformou soudního systému vrhá stín na jeho pověst a samotné volby se konaly s narušeními a známkami střetu zájmů, tvrdí gruzínští aktivisté v oblasti lidských práv.

Justiční reforma v Gruzii je jedním z bodů dohody mezi orgány a opozicí o překonání politické krize. Evropská unie pohrozila Gruzii pozastavením finanční pomoci, pokud by byla narušena reforma soudnictví, což byl signál pro předsedu vlády Irakliho Garibašviliho, aby rezignoval, ale Bidzina Ivanišvili může tuto zprávu ignorovat a Garibašviliho jako předsedu vlády ponechat dál, vysvětlili gruzínští analytici v rozhovoru s Kavkazským uzlem.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/366027/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »