Zástupci médií a aktivisté v oblasti lidských práv se domnívají, že úřady proti organizátorům násilí nepodnikají žádné kroky, v této souvislosti ohlásili novináři na 17. července rozsáhlou akci. 

Jak napsal „Kavkazský uzel“, novináři a zástupci opozice požadují rezignaci premiéra a vlády po smrti kameramana televize Pirveli Lekso Laškaravyho. Ve dnech 11. července a 13. července se v Tbilisi a dalších velkých městech země konaly rozsáhlé protesty, jejichž účastníci požadovali kromě rezignace vlády také vyšetřování smrti tohoto kameramana. Premiér Irakli Garibašvili 12. července řekl, že nevyhoví požadavkům demonstrantů na rezignaci. 14. července televizní společnosti „TV-Pirveli“, „Mtavari Archi“, „Formule“ a „Kavkasia“ na jeden den pozastavily vysílání a požadovaly rezignaci Garibašviliho a potrestání osob odpovědných za smrt kameramana Lekso Laškaravyho.

Lekso Laškarava byl 5. července těžce zbit během nepokojů v době protestů proti gay pride v Tbilisi. 11. července našli příbuzní novináře mrtvého ve svém domě. Policie zahájila vyšetřování podle článku o sebevraždě a TV Pirveli trvala na angažování nezávislého znalce pro alternativní vyšetření těla Laškaravyho. 12. července byl zadržen pátý podezřelý z bití Laškaravyho. 13. července byl Laškarava pohřben v Tbilisi.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/366038/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »