Mnoho duchovních v gruzínské pravoslavné církvi obviňovalo organizátory Tbilisi Pride z incidentu z 5. července a považovalo použití násilí za oprávněné. Ne všichni kolegové však s jejich názorem souhlasili. Někteří kněží označili použití násilí proti jakékoliv kategorii občanů za nepřijatelné.

Jak napsal „Kavkazský uzel“, 11. července se novináři a příznivci opozice zúčastnili rozsáhlých protestů v Tbilisi a dalších velkých městech v Gruzii, požadujících rezignaci vlády a vyšetřování smrti kameramana televize Pirveli Lekso Laškaravyho. Aktivisté zůstali přes noc před budovou gruzínského parlamentu. Premiér Irakli Garibašvili 12. července řekl, že nevyhoví požadavkům demonstrantů na rezignaci. Kritizoval aktivisty za pokus o využití tragédie k politickým účelům. Poté na zasedání gruzínského parlamentu vtrhlo šest opozičních politiků a novinářů, kteří požadovali rezignaci vlády. Zároveň došlo k potyčce se strážci. Zasedání bylo přerušeno. Večer 12. července bylo zadrženo 12 demonstrantů.

Duchovní gruzínské pravoslavné církve hodnotili jednání z 5. července 2021 odlišně. Echo Kavkazu cituje několik kněží, kteří komentovali incident z 5. července.

„Co to znamená, žádné násilí?! Jste povinni páchat násilí kvůli vlasti, kvůli zemi, kvůli čistotě,“ cituje publikace protojereje Spiridona Ckipurišviliho . 

„Břemeno odpovědnosti leží na lidech z Pride. Proč se nezeptáte těch, kteří vás (novináře) přinutili, abyste tam byli? Chci říci jednu věc: násilí a agresivita probíhají již mnoho let, pocházejí hlavně z televize a od politiků. Nemůžete za to vy, novináři, ale ti, kdo vytvářejí klima v televizi, ti, kteří si ho objednávají, to všechno mají na svědomí,“ cituje publikace slova episkopa Jakoba Bodbijského. 

„Říkáme, že jsme naštvaní, že jste nepřivedli speciální jednotky! Proč neprovedli násilné akce proti většině?! Jeden novinář byl zabit, co jste z toho udělali?!“, napsal na své stránce na Facebooku metropolita Antonín Vanský a Bagdatský.

Ne všichni duchovní však s takovými názory souhlasí.

„Jak můžete oceňovat vraždu a šikanu? Říkáme: „Ani pes na ženu neštěká, když muž tomu může zabránit.“ Ale tak se to stalo! A církev to měla zastavit. Bohužel se o to nepokusila. Můžeme jen věřit v Boha. Bůh nám neříká, že ti, kdo nejsou jako my, by měli být zabiti,“ řekl Foma Kolambegašvili, kněz kostela sv. Jiří v Okrokaně (Tbilisi). 

Na shromáždění 12. července vystoupil kněz Zaza Tevzadze. „Rád bych vám vyjádřil úctu! Jste lidé, kteří se shromáždili, aby ukončili násilí, které měli zastavit kněží. Ale bohužel to nikdo neudělal!,“ řekl na shromáždění.

Násilí vůči novinářům je podle něj nepřijatelné. „Novináři jsou lidé, kteří nám o všem říkají. Bez nich je nemožné se pohnout kupředu. Jsou to symboly osvícení,“ řekl Tevzadze.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/365929/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »