Aktivista hnutí D18 Jalil Zabidov, který byl zadržen po zveřejnění opozičního plakátu na Facebooku, byl propuštěn. Zadržení Zabidova a aktivisty za muslimskou jednotu Raziho Gumbatova se stalo očekávanou reakcí úřadů na nárůst protestních nálad na sociální síti, což naznačuje trend směrem k „utahování šroubů“, domnívají se aktivisté v oblasti lidských práv, s nimiž dělal rozhovor „Kavkazský uzel“ .

Jak napsal „Kavkazský uzel“, policie 7. července zadržela v Ázerbájdžánu člena hnutí D18 Jalila Zabidova. Zadržení aktivisty může souviset s kritickými publikacemi na sociálních sítích, účastí na kampani pod hashtagem #protestuji proti sociální nespravedlnosti, korupci a svévoli, uvedl zástupce hnutí.

Jalil Zabidov byl po zadržení převezen do jednoho z policejních útvarů v Baku, řekla korespondentovi „Kavkazského uzlu“ místopředsedkyně hnutí D18 Samira Agajeva. Podle ní od něj vzali prohlášení a propustili ho večer 8. července kolem 22:00.

„Na osobní žádost Jalila Zabidova se zdržíme podrobných komentářů. S Jalilem je nyní vše v pořádku, jeho stav je normální,“ poznamenala Agajeva.

Zabidov se k organizaci připojil před rokem, krátce před svým zatčením, uvedla zástupkyně hnutí. Agajeva zároveň poznamenala, že Zabidov se aktivně nepodílel na práci organizace, protože žil daleko od Baku. „Jalil však spolupracoval s kanálem No Corruption, který nastolil problémy korupce a porušování lidských práv,“ uvedla Agajeva.

Tlak na Zabidova vychází z jeho účasti na facebookové kampani #protestuji zahájené před týdnem, sdělila mluvčí hnutí. 4. července Jalilov pod hashtagem této kampaně zveřejnil na své stránce na Facebooku plakát se slovy „Protestní mládež protestuje proti: růstu cen, nezákonnosti, mučení, korupci, volebním podvodům, rodinné moci“. 

Podle Agajevy je třicetiletý Zabidov z kategorie sociálně zranitelných skupin populace. Aktivista, který pracuje jako učitel na venkovské škole, má tři malé děti a ve své péči má také zdravotně postiženého bratra a sestru.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/365824/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »