10. května Národní shromáždění Arménie podruhé nezvolilo předsedu vlády. To byla nezbytná podmínka, aby se parlament rozpustil. Podle ústavy musí Národní shromáždění, aby se mohly konat předčasné parlamentní volby po rezignaci šéfa kabinetu, dvakrát nezvolit nového předsedu vlády. 

Předčasné volby se konají čtyřicet dní po rozpuštění parlamentu. Dokud nebude zvolen nový parlament, bude starý fungovat i nadále jako obvykle.

Postup při volbě, respektive nezvolení předsedy vlády, byl formální – bylo předem oznámeno, že 20. června se budou konat předčasné parlamentní volby. Vládnoucí blok a dvě opoziční strany se dohodly, že uspořádají předčasné volby, aby překonaly politickou krizi v zemi. 

Ta nastala v Arménii po válce v Karabachu na podzim roku 2020. Ihned po porážce arménské strany požadovala opozice rezignaci předsedy vlády. Nikol Pašinjan však řekl, že byl zvolen vůlí všech obyvatel země a neodejde na žádost pouze příznivců opozice. Bylo jen jedno východisko – uspořádat předčasné volby. 

Poprvé parlament odmítl zvolení jediného kandidáta Nikol Pašinjana jako předsedy vlády 3. května.

Diskuse o kandidatuře však byla v obou případech zdlouhavá a stala se příležitostí k posouzení všeho, co vládní blok zvládl a nedokázal po příchodu k moci na jaře roku 2018 – po „sametové revoluci“. 

Premiér Nikol Pašinjan hovořil dlouho a odpovídal na otázky poslanců. Mluvil o průběhu voleb, o úspěších a neúspěších svého týmu a znovu odpověděl na otázku vztahů s Tureckem. Pašinjan také nazval druhou válku v Karabachu „největším problémem“ své vlády. 

Odpověď na otázku, co by změnil, kdyby se mohl vrátit do roku 2018, premiér uvedl, že druhá válka v Karabachu byla „největším problémem“ jeho vlády, ale „bod, odkud není návratu“ podle Pašinjana přišel ještě předtím, než se dostal k moci. Není to poprvé, co řekl, že proces vyjednávání o urovnání karabašského konfliktu jeho předchůdci selhal.

Nikol Pašinjan dále uvedl, že okolnosti druhé karabašské války a procesu vyjednávání by měla vyšetřovat zvláštní parlamentní komise: „Jsem připraven jít na výslech. Moje kancelář a bydliště jsou také připraveny k prohlídce, i když během známých událostí byli malé prohlídce podrobeni, a pokud by bylo něco podezřelého, našli by to.“ 

Pašinjan navrhl, aby se otázka vytvoření komise pro vyšetřování 44denní války stala „jednou z nejdůležitějších věcí nového parlamentu“. 

(RU)
https://jam-news.net/ru/%d0%b2%d1%81%d0%b5-%d1%83%d1%81%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b8-%d1%81%d0%be%d0%b1%d0%bb%d1%8e%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%8b-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82-%d0%b0/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »