Arménský premiér Nikol Pašinjan apeloval na ruského prezidenta Vladimira Putina s žádostí o poskytnutí pomoci, včetně vojenské, při řešení situace v oblasti Sjunik na hranici s Ázerbájdžánem.

„Kavkazský uzel“ uvedl, že 12. května ázerbájdžánská armáda postoupila tři kilometry hluboko do arménské oblasti Sjunik a podle správy města Goris se pokusila usadit v oblasti Černého jezera (Sev Lič). Následujícího dne se ázerbájdžánská armáda znovu pokusila postoupit hluboko do sjunické oblasti, ale byly zastavena, informovalo arménské ministerstvo obrany.

Dne 13. května Nikol Pašinjan telefonoval s Vladimírem Putinem, ale nepožádal o žádnou vojenskou pomoc, protože ruský lídr byl také přesvědčen o tom, že ázerbájdžánské síly by se měly vrátit do svých původních pozic, uvedl dnes úřadující premiér během zasedání parlamentu.

„Ázerbájdžán se částečně vrátil do svých původních pozic; na některých místech však jeho jednotky nadále pobývají na území Arménie; dnes proto považujeme za nutné oficiálně apelovat na ruského prezidenta o pomoc při řešení situace, včetně vojenské pomoci,“ uvedl Nikol Pašinjan.

(RU)
https://www.eng.kavkaz-uzel.eu/articles/55544/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »