Podle oficiálních údajů zveřejněných Státním statistickým výborem bylo v roce 2020 v Ázerbájdžánu zaznamenáno 1 260 případů domácího násilí. To je o 3,7 % méně než v roce 2019. Počet obětí domácího násilí ve srovnání s předchozím rokem rovněž poklesl o 4,3 % a činil 1 300. Z celkového počtu obětí bylo 75,9 % žen a 1,2 % nezletilých. Počet úmrtí v důsledku domácího násilí se meziročně zvýšil o 34,1 % a činil 59 lidí, z toho 41 žen.

Odborníci jednomyslně tvrdí, že oficiální statistiky jsou jen špičkou ledovce. Uvádějí, že ve skutečnosti je počet obětí mnohem vyšší, nicméně zůstávají nezaznamenané, protože kvůli existujícím stereotypům a stigmatu, které jsou s nimi spojeny, se mnoho obětí rozhodne nepožádat o pomoc úřady.

Nejtěžší otázkou související s domácím násilím v zemi je mlčení obětí, říká Mechriban Zejnalova, vedoucí ženské organizace „Təmiz Dünya“ („Čistý svět“).

„Vzdělání, služby a mechanismy trestání jsou v boji proti domácímu násilí důležité, všechny jsou velmi nutné. Například existuje služba 102, horká linka 860, kde mohou oběti zavolat a nahlásit domácí násilí, obdržet první pomoc a konzultaci. Státní výbor pro ženy, rodinu a děti má v regionech 11 center a v současné době v zemi působí téměř 10 azylových domů. Monitorovací komise pracují na místní úrovni pod výkonnými orgány; mají pravomoc hodnotit situaci přímo v domech, kde žijí oběti násilí. Pokud bude zpráva přijata včas, je možné zabránit násilí v počátečních fázích,“ uvedla aktivistka za lidská práva v rozhovoru pro jeden z místních televizních kanálů.

V posledních letech se prostředky na prevenci domácího násilí zvýšily, uvedla Mechriban Zejnalova. Ve většině případů však oběti násilí stále raději mlčí.

(EN)
https://jam-news.net/is-there-a-way-to-end-domestic-violence-in-azerbaijan/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »