Předseda Sjednoceného národního hnutí Nika Melia byl soudem propuštěn z vězení. Informoval o nejbližších plánech koordinovat s členy strany směr dalšího politického boje a účast na práci parlamentu. Opozice považovala zaplacení kauce Evropskou unií za propuštění Melii jako jeho uznání politickým vězněm.

Jak uvádí „Kavkazský uzel“, 8. května vyšlo najevo, že Evropská unie zaplatila kauci 40 000 lari (247 000 Kč) za propuštění z vazby šéfa opoziční strany Sjednoceného národního hnutí Niky Melii.

Dne 16. února zbavil gruzínský parlament Meliu poslanecké imunity a 23. února provedli bezpečnostní úředníci v Tbilisi speciální akci, která ho měla zatknout. Ve stejný den uspořádali příznivci opozice rozsáhlý protest poblíž budovy gruzínské vlády a zablokovali Rustaveli avenue. Akce se konaly několikrát, a později 13. dubna uvalil městský soud v Tbilisi na Meliu vazbu až do 17. června. Politik je obviněn z organizování, vedení a účasti na skupinovém násilí. Opozičníkovi hrozí až devět let vězení. Případ byl zahájen v souvislosti s akcí v noci na 21. června 2019, kdy stovky lidí byly zraněny a zadrženy při rozehnání demonstrantů v blízkosti budovy parlamentu.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/363762/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »