Said Mammedzade popudil politiky svou otevřenou podporou opozice, komentoval aktivista za lidská práva Tezechan Miralamli rozsudek pro sportovce. V Ázerbájdžánu je méně politických vězňů, ale je předčasné hovořit o zmírnění vládní politiky, uvedl aktivista za lidská práva Emin Husejnov.

Podle „Kavkazského uzlu“ byl sportovec Said Mamedzade zatčen na základě obvinění z výtržnictví v květnu 2020. Lidová fronta Ázerbájdžánu (PFPA) uvedla, že obvinění bylo vykonstruováno a Mammedzade je pronásledován z politických důvodů. 28. dubna 2021 odsoudil okresní soud v Baku Mamedzadeho na 3,5 roku vězení.

Vedoucí Centra pro sledování politických vězňů Elšan Hasanov nazval rozsudek nad Mammedzadem „projevem nového nebezpečného trendu v politice státu“.

„To může znamenat začátek nové vlny represí. Po březnové milosti, kdy bylo propuštěno asi 40 politických vězňů, se zdá, že došlo k novému trendu zmírňování. Ale tady je další politicky motivovaný verdikt. Uznali jsme po zatčení Saida Mammedzadeho jako politického vězně. Ale poté byl propuštěn z vazby a my jsme ho ze seznamu vyloučili. Nyní se však znovu přidá k řadám politických vězňů,“ řekl Hasanov korespondentovi „Kavkazského uzlu“.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/363411/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »