Ázerbájdžánští ekoaktivisté protestovali proti kácení stromů na hřbitově v jedné z vesnic v oblasti Gach. Na druhé straně vesničané tvrdili, že existuje riziko pádu stromů na hroby, a kritizovali aktivisty, kteří byli poté nuceni vymazat své prohlášení ze sociálních médií, ale do věci zasáhl stát.

Nedávno se na facebookové stránce ázerbájdžánských ekoaktivistů objevila zpráva o kácení tří obrovských stromů na hřbitově vesnice Zejem v oblasti Gach. Místní obyvatelé své kroky odůvodňovali poukazem na riziko pádu starých stromů na hroby.

Někteří uživatelé sociálních médií vesničany podpořili a poznamenali, že náhrobní kameny jsou velmi drahé, a pokud na ně padnou stromy takové velikosti, nikdo lidem nevyrovná jejich materiální ztráty.

Vesničané kritizovali ekoaktivisty za odhalení přesného místa, kde k pokácení stromů došlo, a po neustálých útocích byla zpráva následně odstraněna z webové stránky organizace Eco-front.

28. dubna 2021 vydalo ministerstvo ekologie a přírodních zdrojů Ázerbájdžánu prohlášení, kde se uvádí, že zaměstnanci oddělení potvrdili skutečnost pokácení tří stromů na území pod kontrolou obce Zejem.

„Příroda utrpěla škodu ve výši 6 600 manatů (asi 3,8 tisíce dolarů). Uvedená částka je součástí trestního řízení, které bylo nyní postoupeno státnímu zastupitelství,“ uvedlo ministerstvo ve svém prohlášení.

Jedním z hlavních důvodů environmentálních problémů v zemi je nedostatek finančních prostředků pro ministerstvo ekologie a přírodních zdrojů, uvedl předseda ázerbájdžánského ekologického hnutí Džavid Gara.

„Rozpočet státní televize přesahuje rozpočet ministerstva ekologie. Pod rouškou optimalizace se mnohokrát snížil, je nedostatek jak v počtu zaměstnanců, tak například v zásobování pohonnými hmotami. Veškeré práce na ochraně životního prostředí jsou založeny na stížnostech. Neexistují žádné zdroje pro organizaci běžné ochrany přírody,“ říká Gara.

(RU)
https://jam-news.net/ru/%D1%82%D1%80%D0%B8-%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B9-%D0%B0%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B1%D0%B0%D0%B9/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »