Průvod s pochodněmi na památku obětí arménské genocidy v Osmanské říši v Jerevanu se konal pod heslem „Uznání, odsouzení, odškodnění!“ Demonstranti požadovali odškodnění od Turecka.

Pamětní průvod, jehož čas se měl shodovat se 106. výročím arménské genocidy v Osmanské říši v roce 1915, uspořádalo mládežnické křídlo Arménské revoluční federace. Akce začala na náměstí Svobody, informoval zpravodaj „Kavkazského uzlu“.

Průvodu pochodní se zúčastnilo podle odhadů jeho organizátorů přes sedm tisíc lidí. „Nezapomeneme na památku našich předků, budeme požadovat uznání arménské genocidy, jakož i odškodnění arménskému lidu. Dnes 23. dubna si každý Armén, bez ohledu na to, kde na světě žije, musí uctít památku obětí genocidy a postavit se za svá práva,“ uvedl účastník akce Gor Sargsjan.

Poté se účastníci průvodu vydali do pamětního komplexu Cicernakaberd věnovaného obětem arménské genocidy v roce 1915 a položili květiny k Věčnému plamenu. Natáhli arménskou trikolóru a nesli vlajky těch zemí, které uznaly arménskou genocidu. Aktivisté také natáhli transparent s nápisem „Od pouště ke státnosti, od uznání k náhradě“.

Obyvatelé Arménie, Náhorního Karabachu a zástupci arménské diaspory v různých zemích si každoročně připomínají 24. dubna Den obětí arménské genocidy v Osmanské říši v letech 1915-1923. V roce 2015 uplynulo 100 let od této tragické události. Arménskou genocidu uznalo více než 20 států, včetně Ruska. Dříve, 14. února 2020, bylo podobné usnesení schváleno syrským parlamentem a 17. dubna uznali arménskou genocidu členové zákonodárného sboru kanadské provincie Alberta. Většina zemí světa oficiálně arménskou genocidu neuznala. Turecké orgány nepovažují události z roku 1915 za genocidu.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/363221/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »