Expert UNESCO byl pozván, aby vypracoval plán rekonstrukce střechy hlavní katedrály v klášterním komplexu Gelati, uvedla gruzínská ministryně kultury.

Jak napsal „Kavkazský uzel“, v lednu se po silném sněžení zhroutila část střechy klášterního komplexu Gelati poblíž Kutaisi. Místo kulturního dědictví v Gelati je v žalostném stavu, voda by mohla poškodit starověké fresky, uvedli odborníci. Rozhodnutím národní agentury na ochranu památek byly dvěma společnostem uloženy pokuty a pozastavena další rekonstrukce budovy a do prací byla zapojena třetí společnost.

UNESCO souhlasilo s vysláním specialisty do Gruzie na pomoc při obnově střechy klášterního komplexu Gelati. Expert dorazí do země v červnu, informoval gruzínský veřejnoprávní kanál 7. května s odkazem na gruzínskou ministryni kultury, sportu a mládeže Teju Culukiani na jejich webových stránkách. „Došli jsme k závěru, že potřebujeme účast odborníků ze zahraničí,“ uvedla ministryně.

Podle ní bude odborník požádán o pomoc při vypracování plánu obnovy střechy katedrály Narození Panny Marie. Poznamenala, že její zotavení bude vyžadovat obrovské lidské a finanční zdroje. „Známý odborník, který je specialistou na střešní krytiny, provede posouzení. Je to on, kdo nám řekne, jaké jsou škody,“ citoval Culukiani Sputnik-Gruzie.

Klášter Gelati poblíž Kutaisi je nejvýznamnějším středověkým klášterem v Gruzii, centrem církevního a kulturního života, rezidencí hlav gruzínské pravoslavné církve od druhé poloviny 16. století do roku 1814, která je na seznamu světového dědictví UNESCO od roku 1994. Kostel Matky Boží byl postaven před rokem 1125 a dalších pět let byl zdoben mozaikami v byzantském stylu, které jsou považovány za nejlepší na jižním Kavkaze, uvádí tisková agentura Novosti-Gruzie. Ve 13. století byly ke klášternímu souboru přidány kostely sv. Mikuláše a sv. Jiří, stejně jako třístupňová zvonice. Nástěnné malby patří k různým obdobím gruzínské historie, od 12. do 18. století; obzvláště pozoruhodné jsou portréty korunovaných osob. V minulosti se v klášteře dochovalo mnoho cenných ikon a předmětů užitého umění; v sovětských dobách byly zabaveny a distribuovány mezi muzea. 

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/363694/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »