Evropská unie uvedla, že revize procesu výběru gruzínských soudců Nejvyššího soudu v souladu s doporučeními Benátské komise Rady Evropy bude podmínkou pro vyplacení druhé splátky makrofinanční pomoci Gruzii v rámci jejího současného programu.

Dne 1. dubna přijal gruzínský parlament legislativní změny, které přezkoumávaly proces výběru soudců Nejvyššího soudu. 

Evropská unie opakovaně vyjadřuje znepokojení s nedostatky v tomto výběrovém řízení a platnými pravidly, uvádí se v prohlášení EU. 

EU uvítala iniciativu na změnu právního rámce procesu výběru soudců. Bylo však „zklamáním“, že gruzínský parlament „spěšně navrhl a přijal tyto pozměňovací návrhy bez inkluzivního konzultačního procesu“. 

Evropská unie proto důrazně doporučuje Gruzii, aby co nejdříve požádala Benátskou komisi o posouzení, zda jsou přijaté změny v souladu s jejími předchozími doporučeními. Nová pravidla, jakmile budou potvrzena Benátskou komisí, musí platit stejně pro všechny žadatele, uvádí se v prohlášení. 

EU říká, že „je zásadní“, aby Nejvyšší soud, nejvyšší soudní instance v Gruzii, byl složen ze soudců s „maximální odbornou způsobilostí a bezúhonností“. 

(EN)
https://agenda.ge/en/news/2021/927


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »