Ve středu byli na březích řeky Inguri nalezeni mrtví čtyři lidé. Předpokládá se, že se utopili, když se pokoušeli přejít z Abcházie na území pod kontrolou Tbilisi a obejít ruské pohraniční stráže a abchazské celníky. 

Ve středu ráno našli záchranáři těla tří lidí a ve stejný den večer čtvrté tělo.

Oběťmi jsou obyvatelé okresu Gali, kde většinu obyvatel tvoří etničtí Gruzínci, kteří jsou po mnoho let diskriminováni režimem v Suchumi a ruskými okupačními silami.

Kvůli těmto diskriminačním politikám je překročení správní hranice oficiálními cestami spojeno s mnoha obtížemi, včetně omezení uvalených gruzínskou vládou během pandemie Covid-19. Mnoho z nich proto volí nebezpečnou možnost překračovat dělící čáru pěšky, obcházet kontrolní stanoviště Inguri, což je trasa, která zahrnuje brodění se přes řeku.

Tragédie, při které zahynuli čtyři lidé, pravděpodobně souvisí se stoupajícími vodními hladinami na řece Inguri, které podle vodního úřadu způsobily nedávné deště.

Údaje zveřejněné orgány v Suchumi ukazují, že v prvním čtvrtletí roku 2021 bylo zadrženo 3 000 lidí za „nelegální překračování hranic“, z nichž většina byla propuštěna po zaplacení pokuty.

Státní bezpečnostní služba Gruzie (SUSI) uvedla, že tragédie představuje výsledek omezení protiprávně uložených okupačním režimem nad volným pohybem a škodlivých praktik nezákonného zadržování.

(EN)
https://dfwatch.net/four-georgians-found-drowned-after-trying-to-cross-the-enguri-bypassing-abkhazia-checkpoint-54673


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »