Generální prokuratura Arménie shromáždila důkazy o zničení a znesvěcení kostelů, historických a kulturních památek na územích, která byla pod kontrolou Ázerbájdžánu. Vyšetřování těchto případů bylo zahájeno, uvedlo dnes ministerstvo.

Jak napsal Kavkazský uzel, více než polovina historických památek na územích přenesených do Ázerbájdžánu byla zničena, uvedl 24. listopadu úřadující ministr kultury Ázerbájdžánu a vyzval UNESCO, aby chránilo islámské a křesťanské kulturní památky v Náhorním Karabachu. UNESCO by mělo posílit svou práci v regionu, uvedlo ruské ministerstvo zahraničí. Samotná organizace ujistila, že je připravena vyslat do Náhorního Karabachu specialisty, aby sestavili seznam nejdůležitějších kulturních památek.

Ministerstvo kultury Ázerbájdžánu 23. listopadu informovalo o monitorování stavu historických a kulturních památek na územích, která byla pod kontrolou Ázerbájdžánu. „Během monitorování bylo objeveno 67 historických památek, z nichž 34 bylo zcela zničeno… Mezi nimi jsou památky celostátního významu. Tyto byly buď zničeny, nebo přeměněny na stáj pro domácí zvířata,“ uvedl úřadující ministr kultury Ázerbájdžánu Anar Karimov.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/356921


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »