V Arménii byl z korupce obviněn bývalý prezident Serž Sarksjan, hrozí mu mezi čtyřmi a osmi lety vězení. Sarksjan vládl od roku 2008 a na jaře 2018 odstoupil v rámci Sametové revoluce. Podle Speciální vyšetřovací služby bývalý prezident s několika společníky v roce 2013 zpronevěřili 489 milionů dramů (asi 23 milionů korun) na nevýhodných palivových dotacích pro farmáře. Nová vláda Nikola Pašinjana si dala boj s korupcí za svoji prioritu a neváhá stíhat ani předešlé prezidenty. Republikánská strana označuje stíhání svého lídra za „drsný projev politického pronásledování“.

Mimořádně sledovaný je také soud se Sarksjanovým předchůdcem Robertem Kočarjanem, který byl zatčen v červenci 2018. V prosinci navíc Česká republika souhlasila s vydáním Sarksjanova synovce Nareka Sarksjana. Ten byl na základě mezinárodního zatykače zadržen na začátku prosince 2018 v jednom z bytů na Praze 5. V Arménii je stíhán za pašování drog a nelegální držení zbraní.

Otec Nareka Alexandr Sarksjan, bratr bývalého prezidenta, byl také v roce 2018 obviněn za podvody. Vyhnul se ale vězení díky daru 30 milionů dolarů vládě a armádě. I exprezidentův druhý bratr Levon Sarksjan čelí obvinění, ten měl spáchat pokus o vraždu a vlastnit ilegální zbraně.

(EN) https://www.rferl.org/a/former-armenian-leader-sarkisian-charged-with-corruption/30307926.html

(EN) https://www.azatutyun.am/a/30318492.html

(EN) https://eurozpravy.cz/domaci/spolecnost/242623-policie-zatkla-v-praze-hledaneho-synovce-armenskeho-exprezidenta/

(EN) https://www.azatutyun.am/a/29910773.html


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »