Senát Kongresu USA 12. prosince jednomyslně schválil rezoluci, která nazývá hromadné zabíjení Arménů Osmanskou říší v letech 1915-1923 jako genocidu. Horní komora parlamentu o rezoluci hlasovala v prosinci několikrát, předchozí rezoluce zablokovali jednotliví republikánští senátoři. Ti se obávali, že rozhodnutí může narušit jednání USA s Tureckem o jeho angažmá v Sýrii a dodávkách ruských protiraketových systémů Ankaře. Demokraty kontrolovaná Sněmovna reprezentantů schválila podobnou nezávaznou rezoluci již v říjnu.

Arménští politici přijetí rezoluce oslavovali, Turecko si zase předvolalo amerického velvyslance v Ankaře. Ambasáda USA v Turecku i mluvčí Trumpovy administrativy veřejnost ujišťovali, že rozhodnutí není politikou vlády a nijak nemění pozici administrativy. Trump v dubnovém projevu k příležitosti arménského dne památky události připomněl, vyhnul se ale slovu „genocida“.

(EN) https://www.rferl.org/a/u-s-senate-passes-resolution-recognizing-mass-killing-of-armenians-/30322602.html

(EN) https://www.rferl.org/a/republican-u-s-senator-blocks-armenian-genocide-resolution/30309952.html

(EN) https://www.rferl.org/a/turkey-summons-us-envoy-over-resolution-recognizing-armenian-killings-as-genocide/30324479.html

(EN) https://www.rferl.org/a/armenian-genocide-bill-not-us-policy-says-u-s-state-department/30330570.html


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »