Ve městě Šuša, historickém centru Náhorního Karabachu, byla opravena Horní mešita Govhara Aghi, která byla zničena v průběhu války na začátku 90. let. Restaurátorské práce byly dokončeny v říjnu a trvaly pět let. Opravu financovala nadace IDeA společně s íránskou nadací ICOMOS zejména díky podpoře kazašského oligarchy Boranbajeva.

Znovuotevření opravené mešity se ale neobešlo bez kritiky jak od arménských obyvatel, tak z Ázerbájdžánu. Arménští obyvatelé Karabachu sdílí ambivalenci k restaurování muslimských památek. Oprava podporující turismus je vnímána pozitivně, ale mnozí mají obavy, že si kvůli nim budou muslimové nárokovat území Karabachu.

Kulturní památky a archeologické nálezy jsou tradičním „bojištěm“ mezi Arménií a Ázerbájdžánem v otázce domnělého historického nároku na území. Výjimkou není ani jejich ničení. Sporný byl i způsob opravy, který o mešitě referuje jako o „perské“. Proti tomuto označení, jako ničení ázerbájdžánského odkazu v Karabachu, se ohradila ázerbájdžánská komunita bývalých karabašských obyvatel. Zpětné označování mešity jako ázerbájdžánské, turkické nebo perské je ale zavádějící, protože v 19. století, kdy byla mešita postavena, se tyto identity karabašských muslimů často překrývaly.

(EN) https://eurasianet.org/karabakhs-contentious-mosque-restoration

(EN) https://jam-news.net/why-are-karabakh-armenians-restoring-a-mosque/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »