Evropský soud pro lidská práva, který se již v roce 2014 usnesl, že se Moskva hromadným vyhošťováním občanů Gruzie v letech 20062007 dopustila narušení jejich základních práv, nyní přijal konečné rozhodnutí o výši pokuty. Dle lednového rozsudku má Rusko uhradit celkem 10 milionů eur, které by se formou kompenzací měly rozdělit mezi více než 1 500 Gruzínů, kteří byli v daném období zadrženi, zatčeni, nuceně vyhoštěni ze země a dle soudu byli podrobeni nehumánním a ponižujícím podmínkám.

Rusko považuje rozhodnutí soudu za politické a není jisté, že se jím bude řídit. Již dříve Ruská federace přijala zákon, který jí umožňuje zamítnout rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva v případě, že „není v souladu s ruskou ústavou“.

V letech 20062007 Rusko nuceně vyhostilo na 2 300 gruzínských občanů, což soud označil za „koordinovanou politiku“ za strany Moskvy. Gruzie dává tento ruský postup do souvislosti s tím, že několik měsíců před začátkem deportací došlo v Gruzii k zatčení čtyř Rusů podezřelých ze špionáže.

(EN) https://www.rferl.org/a/european-court-to-issue-final-ruling-on-russia-s-2006-expulsion-of-georgians/29743475.html

(EN) https://oc-media.org/echr-orders-russia-to-pay-e10-million-to-more-than-1-500-georgian-nationals/

]]>
Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »