V sobotu 2. února v předvečer velkých opozičních protestů proti výsledkům gruzínských prezidentských voleb (viz výše) bylo speciálními jednotkami Gruzie v Tbilisi zadrženo šest mužů z Ukrajiny a jeden Gruzín. Vzápětí vyšlo najevo, že muže spojuje společná účast v bojích na východě Ukrajiny v rámci dobrovolnického batalionu Donbas proti pro-ruským separatistům. Byli obviněni z ilegálního přechovávání zbraní a tbiliský městský soud rozhodl o jejich předběžné vazbě.

Účast zadržených mužů v bojích na donbaské frontě potvrdil Semjon Semjončenko, nynější ukrajinský poslanec a někdejší velitel batalionu Donbas, který se rovněž v danou dobu pohyboval v Tbilisi, kde se dle svých slov nacházel za účelem pozorování nedávných prezidentských voleb.

Gruzínští vyšetřovatelé chovají podezření, že zadržení by mohli být spojeni s gruzínskou opoziční stranou Sjednocené národní hnutí vedenou někdejší prezidentem Gruzie a gubernátorem ukrajinské Oděské oblasti Michailem Saakašvilim, který k opozičním protestům vyzýval ze zahraničí. Semjončenko jakoukoliv svou účast v gruzínských opozičních mítincích popírá a celou situaci považuje za politickou provokaci. Zadržení muži na protest vyhlásili hladovku.

(EN) https://jam-news.net/seven-ukrainian-citizens-arrested-in-georgia/

(EN) https://jam-news.net/tourists-or-saboteurs-what-we-know-about-the-ukrainians-detained-in-georgia/

(RU) https://www.ekhokavkaza.com/a/29637447.html

]]>
Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »