Obyvatelé galského okresu v Abcházii, osídleného převážně etnicky gruzínskou populací, v lednu protestovali proti uzavření administrativní hranice s Gruzií. Abchazské úřady omezily možnost pohybu přes hraniční přechod na dva měsíce poté, co byly v Gruzii zaznamenány případy prasečí chřipky a jejího šíření. Uzavřené kontrolní stanoviště u mostu přes řeku Inguri je ale jediným zbývajícím přechodem mezi Abcházií a Gruzií, a místní tak přišli o možnost jet do Gruzie za prací, zdravotním ošetřením či poslat děti do školy. Odpor místních Gruzínů proti kroku abchazských úřadů jen umocnily dlouhodobé problémy ohledně jejich politického statusu, svázané s tzv. pasportizační politikou Suchumi.

Přístup abchazských úřadů k etnicky gruzínské populaci v Gali odsoudila abchazská ombudsmanka Asida Šakryl, dle níž nemuselo k protestům dojít, kdyby byli galští obyvatelé o plánovaném kroku informováni dostatečně dopředu a bylo dlouhodobě přihlíženo k jejich potřebám.

V Gruzii prasečí chřipkou onemocněly stovky lidí a více než deset osob zemřelo. Dle gruzínského ministerstva zdravotnictví se ale nejedná o epidemii.

(EN) http://georgiatoday.ge/news/14271/Georgians-Protest-in-Gali,-Abkhazia-

(EN) https://oc-media.org/abkhazian-human-rights-commissioner-condemns-treatment-of-gali-georgians/

(EN) https://jam-news.net/10-dead-from-swine-flu-in-georgia/

]]>
Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »