Ázerbájdžánská armáda dnes střílela na obytné budovy v obcích Tagavard a Karmir Šuka (Červený bazar), okna, střechy a zdi byly poškozeny, ale situace ve vesnicích je klidná, řekl ombudsman Náhorního Karabachu Gegam Stepanjan. V Karmir Šuka jedna z kulek zasáhla dům, kde žije početná rodina Areva Gabrieljana, ale ti ho nehodlají opustit, všechny domy vesnice jsou v nebezpečné zóně, řekl vesničan.

„Kavkazský uzel“ oznámil, že 10. ledna ministerstvo obrany Náhorního Karabachu obvinilo Ázerbájdžán z ostřelování vesnice Karmir Šuka v regionu Martuni, v důsledku čehož bylo zasaženo civilní auto zaparkované poblíž mateřské školy. Ázerbájdžánské ministerstvo obrany obvinění odmítlo. Mateřská škola, odkud byly kvůli střelbě evakuovány předškolní děti, obnovila práci 11. ledna. Vesnice je denně ostřelována z ázerbájdžánské strany navzdory přítomnosti mírových sil a místní obyvatelé se bojí vodit své děti do školky, uvedli vesničané 8. února. 

Vesnice Karmir Šuka se po karabašské válce na podzim roku 2020 stala hraniční vesnicí. Vedle ní sídlí ázerbájdžánská vojenská stanoviště a nachází se zde i jedna ze základen ruského mírového kontingentu.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/373113/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »