Uprchlíci z Náhorního Karabachu, kteří v důsledku války v roce 2020 přišli o své domovy, na protestu v Jerevanu požadovali od úřadů povolení k pobytu. Vyzvali také arménské úřady, aby podnikly kroky k vyřešení konfliktu a nepodepisovaly mírovou smlouvu s Ázerbájdžánem.

„Kavkazský uzel“ oznámil, že uprchlíci z Náhorního Karabachu pravidelně pořádají protesty v Jerevanu, kde požadují, aby jim arménské úřady udělily status uprchlíka a pomohly, zejména s ubytováním. Skupina aktivistů tak uspořádala 4. února protestní akci v Jerevanu. Arménské úřady odmítají uznat Náhorní Karabach jako nezávislý stát, což zpochybňuje jeho další existenci, a zároveň nabízejí uprchlíkům návrat do Karabachu, uvedli zástupci uprchlíků. 

Uprchlíci z Karabachu se 18. února shromáždili na náměstí Republiky v Jerevanu a požadovali povolení k pobytu. „Měl by nám být udělen politický status uprchlíka,“ řekl Vahram Melkumjan, účastník akce, zpravodaji „Kavkazského uzlu“ .

Muž vysvětlil, že opakovaně oslovoval jak arménské úřady, tak jerevanskou kancelář OSN a francouzskou ambasádu v Jerevanu. „Na rozdíl od ostatních odpovědělo pouze francouzské ministerstvo zahraničí. Pokud v Arménii není možné poskytnout střechu nad hlavou, obávám se, že se budeme muset obrátit pro pomoc do Francie,“ řekl Vahram Melkumjan.

Vyjádřil také svou nespokojenost se státním hypotečním programem, který arménská vláda přijala.

17. února schválila arménská vláda program státní podpory pro zajištění bydlení rodin přesídlených z určitých oblastí Náhorního Karabachu. V případě, že si rodiny migrantů pořídí nemovitost prostřednictvím hypotečního úvěru nebo postaví soukromý dům, bude podle rozhodnutí vlády poskytnuta státní podpora na splacení hypotéky. 

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/373353/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »