V centru Tbilisi pochodovaly na podporu Ukrajiny tisíce lidí. Akce se zúčastnili jak občané Gruzie, tak občané Ukrajiny, kteří zde žijí. Akce na podporu Ukrajiny se konaly také v Batumi a Kutaisi.

„Kavkazský uzel“ oznámil, že na shromáždění v Tbilisi dne 19. února aktivisté a zástupci opozičních politických stran vyzvali gruzínskou vládu, aby jasně projevila podporu Ukrajině. Ruský prezident Vladimir Putin dnes oznámil zahájení vojenské operace v souvislosti se situací na Donbasu. Po jejím zahájení byla pozastavena činnost letišť v Rostově na Donu, Krasnodaru, Anapě, Gelendžiku, Elista a Stavropolu. Zástupci Sjednoceného národního hnutí a aktivisté dnes v Tbilisi na shromáždění před ukrajinskou ambasádou v Gruzii vyjádřili solidaritu s obyvateli Ukrajiny a požadovali reakci gruzínských úřadů na ruskou speciální operaci.

Speciální operace je zaměřena na ovládnutí území Doněcké a Luhanské oblasti, ale nelze zcela vyloučit možnost dalšího postupu hluboko na Ukrajinu, upozornili vojenští experti dotazovaní „Kavkazským uzlem“. Podle jejich názoru má operace na Donbasu  společné rysy s pětidenní válkou s Gruzií v srpnu 2008, je však mnohem rozsáhlejší, což se vysvětluje vojenským potenciálem ukrajinské armády a územní polohou Ukrajiny.

Dnes večer se v centru Tbilisi konal průvod, kterého se zúčastnilo asi deset tisíc lidí. Demonstranti se sešli k průvodu s vlajkami Gruzie a Ukrajiny a také s velkým množstvím plakátů, mezi nimiž byly: „Rusko zabíjí!“, „Ruce pryč od Ukrajiny.“ Akce, během níž nezazněl jediný projev aktivistů, trvala přibližně dvě hodiny. Průvod doprovázely hymny Gruzie a Ukrajiny a jeho účastníci také skandovali: „Ukrajina!“. Mezi účastníky akce byli jak občané Gruzie, tak občané Ukrajiny, kteří zde žijí.

Demonstranti odsoudili kroky Ruska na Ukrajině a poznamenali, že Gruzie Ukrajince podporuje.

„Tito lidé (Ukrajinci) za nás nyní bojují. Dopadla na ně tíha ochrany jejich státu, našeho státu a úplného světového míru a svobody. Proto je povinností každého z nás stát po boku Ukrajiny, zatímco toto neštěstí pokračuje,“ řekla korespondentka „Kavkazského uzlu“ Elene Choštaria , vůdkyně opoziční strany „Droa“, organizátorka pochodu .

Osud Gruzie závisí na boji odehrávajícím se na Ukrajině, protože Ukrajinci bojují za stejnou věc jako Gruzínci , domnívá se Badri Džaparidze, jeden z vůdců opoziční strany Lelo.

„Proto musíme deklarovat plnou solidaritu s našimi bratry a musíme deklarovat plnou podporu všem bojovníkům za svobodu země. Dnes se boj vede i tady v Gruzii. Rusové sem nevpadli, pokud bude Ukrajina poražena, pak tu takové riziko je. Proto musí všichni takovému riziku rozumět a všichni se musí sjednotit,“ řekl Džaparidze zpravodaji „Kavkazského uzlu“.

Několik řadových účastníků průvodu se přiznalo zpravodaji „Kavkazského uzlu“, že nevědí, co mohou v této situaci pro Ukrajinu udělat. Svou maximální účast vidí v pořádání průvodu s cílem upozornit světové společenství na to, co se tam děje, vysvětlili účastníci akce.

Jeden z účastníků průvodu spojil vojenské akce na Ukrajině s pětidenní válkou v Gruzii v roce 2008. „Pamatuji si zvuky výbuchů bomb v roce 2008, vidím obraz bojů z Ukrajiny a mám dojem, opravdu mám úplný dojem, že bojujeme…“, řekl zpravodaji „Kavkazského uzlu“.

Gruzie považuje Abcházii a Jižní Osetii za Rusy okupovaná území poté, co Rusko 8. srpna 2008 zasáhlo do ozbrojeného konfliktu mezi Gruzií a Jižní Osetií a poté uznalo nezávislost Jižní Osetie a Abcházie.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/373387/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »