Arménie požádala Mezinárodní soudní dvůr OSN, aby uložil ázerbájdžánským úřadům zastavit mučení a zabíjení arménských vězňů a odškodnit porušování lidských práv.

Arménie podala na Mezinárodní soudní dvůr OSN stížnost na Ázerbájdžán, ve které poukázala na porušení Mezinárodní úmluvy o odstranění všech forem rasové diskriminace.

Stížnost uvádí, že Ázerbájdžán po celá desetiletí vystavuje Arménii rasové diskriminaci, což se mimo jiné projevilo v masakrech a mučení vězňů, říká se v prohlášení zveřejněném 16. září na webových stránkách Mezinárodního soudního dvora OSN.

I po skončení nepřátelských akcí a po příměří, jehož dohoda vstoupila v platnost 10. listopadu 2020, Ázerbájdžán pokračuje v zabíjení a násilí proti arménským vězňům, rukojmím a dalším zadrženým osobám,“ uvádí se v prohlášení arménské strany.

Snahy Arménie o ukončení akcí Ázerbájdžánu nebyly korunovány úspěchem. Arménie proto žádá Mezinárodní soudní dvůr OSN, aby postavil Ázerbájdžán před soud za spáchané činy, aby do budoucna něčemu podobnému předešel, a rovněž požaduje náhradu za spáchaná porušení, uvádí se v prohlášení.

Je třeba připomenout, že příbuzní arménských válečných zajatců držených v Ázerbájdžánu opakovaně pořádali protestní akce. 9. srpna šli na shromáždění poblíž vládní budovy v Jerevanu a pohrozili, že v něm budou pokračovat, dokud jim úředníci nedají konkrétní odpovědi na situaci s vězni. Demonstranti se rozešli po rozhovoru s tiskovým tajemníkem premiéra Nikol Pašinjana.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/368164/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »