Parlamentní shromáždění Rady Evropy přijalo usnesení, ve kterém požaduje od Ázerbájdžánu propuštění všech arménských vězňů, a na obou stranách vyšetření válečných zločinů, zajištění vyklizení území konfliktu a zahájení dialogu.

Boje v Náhorním Karabachu probíhaly od 27. září do 9. listopadu 2020. 10. listopadu 2020 vstoupila v platnost mírová dohoda, podle které Baku získalo kontrolu nad územími okupovanými během podzimní války. To také zveřejnilo mapu rozmístění ruských mírových sil v Náhorním Karabachu po skončení bojů.

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) přijalo usnesení „O humanitárních důsledcích konfliktu v Náhorním Karabachu“, informuje zpravodaj „Kavkazského uzlu“ s odkazem na oficiální webové stránky organizace. Pro usnesení hlasovalo 80 poslanců, včetně tureckého poslance z Demokratické strany národů. Delegace Ázerbájdžánu a Turecka se vyslovily proti rezoluci. Další tři poslanci – zástupci Srbska a dva italští poslanci se zdrželi hlasování.

Arménie a Ázerbájdžán se po vstupu do Rady Evropy zavázaly k mírovému vyřešení konfliktu, ale tento závazek nebyl splněn, protože jednání mezi Arménií a Ázerbájdžánem za poslední tři desetiletí nepřinesla žádné hmatatelné výsledky, uvádí usnesení PACE.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/368537/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »