Gruzie a Arménie jsou v hodnocení lidskoprávní organizace Freedom House klasifikovány jako země s vysokou mírou svobody internetu, získaly více než 70 bodů ze 100. Ázerbájdžán a Rusko dosáhly 35 a 30 bodů, patří mezi nesvobodné země.

„Kavkazský uzel“ oznámil, že mezinárodní organizace pro lidská práva Freedom House se sídlem v USA každoročně zveřejňuje hodnocení svobody internetu v různých zemích světa. V roce 2019 se Ázerbájdžán umístil na 45. místě s 39 body. V roce 2020 ázerbájdžánský index klesl o jeden bod a ve zprávě Freedom House zveřejněné včera 21. září má Ázerbájdžán pouze 35 bodů. Spolu se svými sousedy Ruskem a Íránem je zařazena na seznam zemí s nesvobodným internetem. Mezi takové země přitom nepatřily Gruzie (77 bodů) a Arménie (71 bodů).

Gruzie získala podle organizace 77 bodů ze 100. To je o jeden bod více než v roce 2020. Gruzie tak spadala do kategorie svobodných zemí. Zpráva organizace zároveň naznačuje, že ke zlepšení situace se svobodou internetu v zemi došlo zejména proto, že v roce 2021 nedošlo k žádnému zatčení souvisejícím s online aktivitami. Bylo však identifikováno několik kybernetických útoků a manipulace s obsahem. Národní komunikační komise Gruzie byla ve zprávě kritizována kvůli nedostatečné transparentnosti svých činností.

V kategorii svobodných zemí se ocitla také Arménie, která získala 71 bodů ze 100. Zpráva Freedom House zároveň naznačuje, že arménská vláda přestala shromažďovat metadata, a zařízení, která o nich uchovávala informace, byla zničena.

Pouze 35 bodů ze 100 získal Ázerbájdžán, který skončil v kategorii nesvobodných zemí. Zpráva uvádí, že v roce 2021 se situace se svobodou internetu v zemi zhoršila. Stát podle Freedom House nadále kontroluje sektor informačních a komunikačních technologií, omezuje přístup k internetu a blokuje sociální sítě. Je také třeba poznamenat, že v Ázerbájdžánu jsou pozorovány problémy s infrastrukturou, proto je internet nekvalitní a pro mnoho uživatelů není vůbec dostupný. Navíc ti, kteří nesouhlasí s politikou vedení země a vyjadřují svůj názor na internetu, mohou být stíháni.

Centrum pro elektronickou bezpečnost Ministerstva dopravy, komunikací a špičkových technologií Ázerbájdžánu prostřednictvím soudu dosáhlo zablokování řady stránek opozičně smýšlejících médií. Rezort to motivoval „ohrožením zájmů státu a společnosti“. 

Ruská federace získala v hodnocení 30 bodů ze 100 a ocitla se také v kategorii nesvobodných zemí. Zpráva uvádí, že svoboda internetu v Rusku zůstala po celý rok 2021 omezená. Jsou zmíněny pokusy úřadů ovlivnit politiku moderováním obsahu mezinárodních společností na sociálních sítích, pokusy vynutit si odstranění zakázaného obsahu. Samostatně se uvádí zahrnutí nezávislých online médií na seznam zahraničních agentů, aby se zkomplikovala jejich práce. Freedom House ho navíc obviňuje z blokování obsahu souvisejícího s COVID-19 a represemi vůči novinářům, kteří kritizovali kroky úřadů během pandemie.

Nejhorší skóre svobody internetu je podle Freedom House v Číně, která dosáhla pouze 10 ze 100. Mezi první pětku outsiderů patří také Írán (16 bodů), Myanmar (17 bodů), Kuba (21 bodů) a Vietnam (22 body).

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/372039/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »