Parlamentní shromáždění Rady Evropy vyjádřilo znepokojení nad právní nejistotou a obtěžováním lidí s netradiční sexuální orientací v Arménii, Ázerbájdžánu a Gruzii.

„Kavkazský uzel“ oznámil, že 25. ledna Parlamentní shromáždění Rady Evropy přijalo rezoluci o ochraně práv lidí z LGBT komunity v Evropě, přičemž zvláštní pozornost věnovalo pronásledování na základě sexuální orientace v Čečensku, a požadovalo, aby ruské úřady chránily oběti a trestaly pachatele.

V novém žebříčku ILGA-Europe – evropské pobočky Mezinárodní asociace gayů, lesbiček, bisexuálů, transgender a intersexuálů, je Arménie na 47. místě z hlediska zajištění práv sexuálních menšin, poslední Ázerbájdžán obsadil 49. místo, předposlední je Rusko. Tyto země tak byly uznány jako nejvíce homofobní v Evropě.

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) ve svém usnesení rovněž upozornilo na porušování práv LGBT (leseb, gayů, bisexuálů, transgenderů) v Arménii, Ázerbájdžánu a Gruzii, uvedla tisková služba PACE.

„Kulturní a náboženské tradice země by neměly být používány k ospravedlnění diskriminace na základě sexuální orientace, genderové identity, genderového vyjádření sexuálních charakteristik,“ říká dokument přijatý na základě zprávy belgického poslance Christopha Lacroixe. Dokument uvádí, že každý stát, který podepsal Evropskou úmluvu o lidských právech, „je povinen zajistit ochranu základních práv“ a „nacházet nejlepší způsoby, jak předcházet konfliktům“.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/372637/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »