Zákaz prodeje plastových tašek byl zaveden bez dostatečné přípravy, k přijetí takových změn je potřeba osvěta ve společnosti, upozornili ekologové. O nepříjemnostech po zákazu plastových tašek hovořili obyvatelé Jerevanu. 

„Kavkazský uzel“ napsal, že v lednu 2020 arménská vláda schválila legislativní změny zakazující používání plastových tašek. Ministerstvo přírodních zdrojů se domnívalo, že zákaz sníží negativní dopady na životní prostředí. Ekologové iniciativu podpořili, ale označili ji jako „opožděnou“. Od 1. ledna začal v Arménii platit zákaz prodeje plastových tašek o tloušťce menší než 50 mikronů. Porušovatelům zákona hrozí pokuty .

Ekologové deklarovali nepřipravenost společnosti na zákaz plastových tašek. 

Pokuta za porušení zákona je 20-30 tisíc dramů (900-1 300 Kč), řekl Artur Kavaljan, zástupce vedoucího oddělení strategické politiky arménského ministerstva životního prostředí .

Zákaz prodeje obalů podle jeho názoru umožní občanům stát se účastníkem procesu ochrany životního prostředí. „Pokud jen málo lidí ve společnosti přemýšlelo o nebezpečnosti plastových tašek, nyní, když jim nabízí tašku tlustší než obvykle, lidé se ptají, jaký je důvod a rozdíl,“ řekl 25. ledna během diskuse v novinářském klubu.

“Obchody a supermarkety prodávají recyklovatelné tašky,” dodal mluvčí ministerstva. „Kromě toho existuje alternativa k plastovým taškám – látkové nebo organické tašky,“ řekl Kavaljan.

Poznamenal také, že výrobcům tašek vyrobených z recyklovaných surovin byla snížena sazba daně z příjmu, která podle něj činí 1,5 %. „V žádné jiné produkci taková sazba neexistuje. Velmi důležité jsou pobídkové mechanismy. Pro občany zase budou pobídkou úspory. Pokud dříve jedna rodina kupovala alespoň dvě igelitové tašky denně po 15 dramech (asi 1 Kč), pak si teď koupí hadrovou tašku za tisíc dramů (45 Kč) a bude ji používat roky,“ zdůraznil Kavaljan .

Vedoucí organizace EcoLur, ekoložka Inga Zarafjan poznamenala, že zákaz platí v supermarketech, zatímco malé obchody stále nabízejí tenké plastové sáčky. „Je velmi důležité připravit společnost. Osvěta je samozřejmě potřeba, ale jsou také potřeba opatření. Ulice a vnitrobloky, včetně centra Jerevanu, jsou znečištěné plasty, vodní zdroje jsou plasty duseny, zákaz by měl být efektivnější,“ řekla během diskuse.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/372590/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »