Gruzínské úřady požadují propuštění muže zadržovaného na hranici s Jižní Osetií, informovala dnes Státní bezpečnost země. Podle zdrojů byl zadržen Laša Chereteli, který předtím strávil rok ve věznici v Cchinvali za překročení hranice.

Jak informoval „Kavkazský uzel“, na demarkační linii mezi Gruzií a Jižní Osetií opakovaně docházelo k zadržování gruzínských občanů. 29. prosince 2021 byli u vesnice Gremiskhevi zadrženi dva gruzínští občané, další den byli propuštěni. Předtím, 12. prosince, byl u vesnice Zemo Nikozi zadržen občan Gruzie Mamuka Čchikvadze. 19. prosince vyšlo najevo, že byl na dva měsíce vzat do vazby za překročení hranice Jižní Osetie. 3. ledna proběhla v Gori akce, jejíž účastníci požadovali propuštění Čchikvadzeho.

Státní bezpečnost podle ministerstva aktivovala horkou linku a o incidentu informovala i spolupředsedy ženevských diskusí, informuje kanál.

Podle Rádia Tavisufleba je zadrženým Laša Chetereli, vnitřně vysídlená osoba z rokle Liachvi, která pravidelně navštěvuje své příbuzné žijící v Jižní Osetii, píše dnes gruzínské vydání webu Sova.

Připomeňme, že Laša Chetereli již byl jednou zadržen bezpečnostními silami Jižní Osetie. Konkrétně 30. června 2020 v okolí vesnice Otreu a strávil rok ve věznici v Cchinvali za narušení hranic. Dříve byl Chereteli také opakovaně zadržen na hranicích a postaven před správní a trestní odpovědnost, uvedl po propuštění Chetereliho v roce 2021 Státní bezpečnostní výbor Jižní Osetie.

Omezení překračování gruzínských hranic s Abcházií a Jižní Osetií porušuje práva obyvatel pohraničních vesnic, tito nemohou hospodařit a riskují, že budou zadrženi za překročení hranice, uvedla mezinárodní organizace pro lidská práva Amnesty International ve zprávě z roku 2019

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/371941/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »