Obyvatelé Tbilisi uspořádali shromáždění a pochod centrem města a požadovali zrušení systému propustek pro návštěvu veřejných míst.

Jak napsal „Kavkazský uzel“, obyvatelé Tbilisi již dvakrát – 28. listopadu a 5. prosince – uspořádali nedělní pochod v centru hlavního města k budově parlamentu s výzvou ke zrušení systému „zelených pasů“. Dne 5. prosince se akce zúčastnilo několik tisíc lidí, kteří požadovali veřejnou diskusi na toto téma.

Od 1. prosince je v Gruzii povinné pro návštěvu mnoha zařízení používat „zelené pasy“ s QR kódem o očkování nebo informacích o prodělání koronaviru. Bez „zeleného pasu“ nemůžete navštívit zejména stravovací zařízení, divadla, kina, muzea, zábavní centra, fitness centra a hotely.

Obyvatelé Tbilisi se dnes vydali na další protestní shromáždění v centru města a požadovali zrušení systému covid pasů. Na shromáždění se sešlo několik tisíc lidí, kteří se poté vydali z náměstí První republiky do budovy úřadu vlády v ulici Ingorokva. Demonstranti drželi plakáty, fotografie s QR kódy a ikonami, uvedla agentura Novosti-Gruzie.

Organizátoři protestu se dnes rozhodli změnit obvyklé místo, aby „nepokazili dětem Nový rok“, protože hlavní vánoční strom hlavního města je nyní instalován poblíž budovy parlamentu, uvedl jeden z organizátorů akce Zviad Tomaradze.

„Pokračujeme proti covid pasům. Ne – povinné očkování! Společně můžeme vyhrát,“ citují noviny Tomaradzeho.

Demonstranti říkají, že budou pravidelně pořádat protesty a nepřestanou, dokud vláda  systém „zelených pasů“ nezruší. Demonstranti věří, že jejich hnutí přináší výsledky, protože rezignaci šéfky ministerstva zdravotnictví Jekatěriny Tikaradzeové spojují se svým protestem, píše dnes TASS.

Jekatěrina Tikaradze 4. prosince nevyloučila zavedení povinného očkování proti koronaviru v Gruzii. „Nevylučuji, že postupně dojdeme k povinnému očkování,“ řekla. 9. prosince Yekaterina Tikaradze a oznámila, že opouští svůj post, ale bude nadále pracovat v politické radě strany Gruzínský sen. „Po třech letech poměrně intenzivní práce, po konzultacích s premiérem a nyní s předsedou strany, jsme uznali za správné, abych pokračovala ve své práci v politické radě Gruzínského snu a odtud pracovala na posílení zdravotnictví a systému sociální ochrany,“ citovala její slova „Georgia Online“. Důvod rozhodnutí rezignovat Tikaradze neupřesnila.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/371167/ 


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »