Dopravní koridor mezi Baku a Nachičevanem je výhodný nejen pro Ázerbájdžán, zlepší také komunikaci Arménie s Íránem a Ruskem, uvedli ekonomové dotazovaní „Kavkazským uzlem“. Stavba silnic na ázerbájdžánském území má být dokončena do roku 2023.

Jak napsal „Kavkazský uzel“, ve dnech 8. až 10. prosince došlo na arménsko-ázerbájdžánské hranici k potyčkám se ztrátami na obou stranách. S vojenskými konflikty na hranicích se Ázerbájdžán snaží zvýšit tlak na Jerevan, tvrdí arménští analytici dotazovaní „Kavkazským uzlem“. 

Ázerbájdžán věří, že vytvoření koridoru Zangezur je zajištěno třístrannými dohodami o zastavení bojů v Náhorním Karabachu. Arménie, jejímž územím má koridor procházet, to však neuznává. Prezidenti Ázerbájdžánu a Turecka podepsali 15. června deklaraci v Šuše o spojeneckých vztazích, která podle ázerbájdžánských vojenských expertů konsoliduje výsledky karabašské války z roku 2020. Pokud jde o koridor Zangezur, deklarace říká, že jeho otevření „a výstavba železnice Nachičevan-Kars jako prodloužení tohoto koridoru významně přispěje k zintenzivnění dopravy a komunikace mezi dvěma zeměmi“ – Ázerbájdžánem a Tureckem.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/371141/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »