Představitel opozice Malik Rzajev, obviněný z obchodu s drogami, řekl, že byl po zatčení mučen. Rzajevova stížnost na mučení byla postoupena státnímu zastupitelství v Sumgaitu, řekl právník.

Jak napsal „Kavkazský uzel“, právník Malika Rzajeva, obviněného z obchodování s drogami, 5. listopadu řekl, že se nemůže setkat se svým klientem. Rzajevovi příbuzní s obviněními nesouhlasí a věří, že skutečným důvodem zatčení je jeho kritika ázerbájdžánských úřadů.

Ázerbájdžánský investigativní novinář Afgan Muchtarli žijící v Německu dostal od Rzajevových příbuzných v Ázerbájdžánu informaci, že aktivista byl mučen bezpečnostními složkami. Muchtarli o tom řekl dopisovateli „Kavkazského uzlu“.

Tvrdí, že právníkovi bylo umožněno vidět Rzajeva až o dva týdny později, „když zmizely stopy násilí“.

Právník uvedl, že Rzajev byl obviněn podle článku 234.4.3 (obchod s drogami) ázerbájdžánského trestního zákoníku, podle kterého mu může hrozit pět až dvanáct let vězení. Upřesnil, že Rzajev byl zadržen 25. října a 27. října soud zvolil omezující opatření v podobě zatčení na dobu čtyř měsíců.

Poukázal na podobnost obvinění proti Rzajevovi a aktivistovi Strany lidové fronty Ázerbájdžánu (PFPA) Mutallimu Orudževovi. „Tyto případy byly jak přes kopírák – téměř simultánní zatčení, stejná obvinění, sofistikované mučení. A souvislost je v tom, že oba byli v politické emigraci v Německu a byli odtud téměř současně deportováni,“ řekl Karimli.

Mutallim Orudžev byl zadržen 23. října. Byl stíhán podle článku 234.4.3 (obchod s drogami ve velkém měřítku) ázerbájdžánského trestního zákoníku. Soud aktivistu poslal do vazby. Vedoucí tiskové služby PFPA Natig Adilov řekl, že Orudžev před několika lety odešel do Německa a pokračoval tam ve své politické činnosti, ale letos byl deportován zpět do Ázerbájdžánu. Odvolací soud v Baku 3. listopadu nevyhověl stížnosti na zatčení Orudževa, sám aktivista  u soudu odmítl obvinění z obchodování s drogami s tím, že se přiznal při mučení.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/370045/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »