Od masových útoků na novináře v Tbilisi uplynuly více než dva měsíce, ale jejich organizátoři dosud nebyli potrestáni, uvedla gruzínská ombudsmanka Nino Lomdžaria. Obvinění veřejného ochránce práv proti zástupci Alt-Info Zurabovi Macharadzemu a protojerejovi 

Spiridonu Ckipurišvilimu nejsou dostatečně odůvodněná, uvedlo gruzínské ministerstvo vnitra.

Jak informoval „Kavkazský uzel“, podle odhadů novinářů bylo 5. července během nepokojů při protestech proti průvodu gay pride v Tbilisi zbito 53 zástupců médií. Novinářská obec prohlásila vyšetřování za neúčinné a požadovala demisi vlády. V Tbilisi a dalších velkých městech země se konaly rozsáhlé protesty; zasedání parlamentu 12. a 18. července narušili novináři. Do 23. července dosáhl počet zatčených při útoku na novináře v Tbilisi 28.

Gruzínská veřejná ochránkyně práv Nino Lomdžaria vydala 6. září prohlášení, ve kterém požadovala výsledky vyšetřování nepokojů z 5. července v Tbilisi a také naznačila, že navzdory skutečnosti, že uplynuly dva měsíce, organizátoři útoků dosud nebyli potrestáni. „Uplynuly dva měsíce, ale gruzínská prokuratura neotevřela trestní řízení proti nikomu za organizování skupinového násilí. Dva lidé by měli být stíháni za organizování skupinového násilí a veřejné podněcování k násilí,“ uvedla 6. září v televizi „Rustavi-2″.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/367832/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »