Pracovníkům, kteří staví tunel průsmykem Rikoti v Adžárii, a čínskému dodavateli, se podařilo dosáhnout dohody o vyšších mzdách a lepších pracovních podmínkách, řekl Kavkazskému uzlu Vitalij Giorgadze, vůdce Nového odborového svazu železničních dělníků.

Jak napsal „Kavkazský uzel“, 15. června byla pozastavena výstavba tunelu přes průsmyk Rikoti v Adžárii v souvislosti se stávkou pracovníků, kteří se snaží zvýšit mzdy a zlepšit pracovní podmínky. Vůdce odborů Vitalij Giorgadze označil podmínky pro pracovníky za neúnosné.

„Měsíční plat zaměstnanců byl zvýšen o 150 GEL (asi 1 000 Kč) měsíčně. Dělníci měli dva hlavní požadavky. Platy u dělníků jsou různé – u někoho 800, u dalších 1 000 lari. A pro všechny z nich je to nezbytné navýšení,“ řekl.

Podle Giorgadzeho je druhým požadavkem zlepšení pracovních podmínek. „Před dvěma lety podepsal odborový svaz se společností společnou smlouvu. Podmínky této smlouvy však nejsou vždy plněny. Stavitelé neustále mění místo práce a společnost často „zapomíná“ zajišťovat hygienické podmínky pro pracovníky na novém místě. A státní inspekce se nezajímá o pracovní podmínky pro dělníky. V důsledku jednání se čínská společnost navíc zavázala ke zlepšení bezpečnostních standardů a životních podmínek pracovníků,“ uvedl Giorgadze.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/365031/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »