Evropský soud pro lidská práva (ESLP) začal posuzovat stížnost jáhna Georgije Mamaladzeho na uzavřenou povahu procesu v Gruzii a porušení presumpce neviny. Odsouzený je částečně paralyzován a potřebuje neodkladnou lékařskou péči, což však komunikaci případu nezrychlilo, stěžovalo si nevládní Centrum pro sociální spravedlnost.

Jak uvádí „Kavkazský uzel“, diakon Georgij Mamaladze byl shledán vinným z pokusu o vraždu asistenta tajemníka hlavy gruzínské pravoslavné církve. V září 2017 ho městský soud v Tbilisi odsoudil k devíti letům vězení. Odsouzený nepřiznal svou vinu. V lednu 2020 aktivisté za lidská práva kritizovali gruzínskou prezidentku Salome Zurabišvili za to, že odmítla zařadit Mamaladzeho na seznam omilostněných u příležitosti vánočních svátků.

Georgij Mamaladze je ve vězeňské nemocnici od února 2019. Jeho pravá strana těla je ochrnutá, nemůže se pohybovat samostatně. V únoru až březnu 2020 se Mamaladzeho právník pro něj domáhal hospitalizace a odložení výkonu trestu, ale soud dospěl k závěru, že stav vězně nebrání v jeho výkonu.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/365120/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »