Vesničané pořádají protestní akci poblíž amerického velvyslanectví v Gruzii, aby upozornili společnost Gruzínský mangan a orgány země na požadavky na odškodnění domů obyvatelům Šukruti. Žádný úředník ani zástupce společnosti však k demonstrantům nepřišel, uvedli dnes hladovkáři.

Jak napsal „Kavkazský uzel“, 11. května si tři obyvatelé vesnice Šukruti v Imeretii zašili ústa a uvedli, že produkce gruzínského manganu způsobuje jejich domovům obrovské škody. 18. května se počet hladovkářů zvýšil na pět a 24. května na osm. Demonstranti požadují od společnosti Gruzínský mangan, aby jim nahradila škody způsobené těžbou. Podle jejich verze společnost objevila ložiska manganu v oblasti vesnice Šukruti, kde se nacházejí obytné budovy, a v důsledku těžby se domy začaly hroutit a nyní jsou v havarijním stavu.

Připomeňme, že na začátku roku 2020 zablokovali obyvatelé Šukruti vstupy do gruzínských manganových dolů, poté společnost vyplatila náhradu. V průběhu roku bylo vyplaceno více než 1,7 milionu lari (asi 11,2 mil. Kč), avšak mnoho obětí považovalo navrhovanou částku za příliš malou. V listopadu 2019 zablokovali obyvatelé vesnice Šukruti silnice používané vozidly Gruzínského manganu a tvrdili, že těžba manganové rudy vedla k ekologické katastrofě a škodám na jejich domovech. Mluvčí společnosti tato obvinění popřel.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/364610/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »